Van Sperrbezirk naar Tippeltown

In het kader van een workshop liedjes vertalen die op 24 november 2007 plaatsvond in gebouw d'Bruynvis aan de Keizersgracht in Amsterdam, maakte ik een vertaling van het nummer 'Skandal im Sperrbezirk' van Spider Murphy Gang.

De titel is meteen het grootste probleem: een Sperrbezirk is een gebied in het centrum van een stad waar prostitutie verboden is, en juist in dat gebied in München is de supercallgirl Rosi uit dit liedje actief, die zo goed is dat ze alle andere dames van plezier brodeloos maakt, van straathoertjes tot prostituees in chique sekspanden.

Nederland kent geen Sperrbezirke, omdat bij ons de omgekeerde logica geldt: prostitutie is overal verboden, behalve in bepaalde speciaal daartoe aangewezen gebieden. Ik heb de zaak in de vertaling dus ook maar omgedraaid: Sperrgebiet werd Tippeltown, en daar heerst dan natuurlijk geen schandaal/rumoer, maar stilte.

Verder begint het nummer met een verwijzing naar het Duitse drinklied 'In München steht ein Hofbräuhaus'. Daar wilde ik een Nederlands drinklied voor hebben, en zo kwam ik als vanzelf op het 'blond schuimend bier' uit 'Malle Babbe' van Lennaert Nijgh, dat zoals bekend óók over een hoer gaat. Dat was de inspiratie, de rest was transpiratie.

Ik heb van mijn vertaling een karaokeversie opgenomen met de originele muziek. De vertaling is op 24 november ook in d'Bruynvis uitgevoerd door een gelegenheidsband bestaande uit Marike Groot (zang), Silvia Mancuso (piano), Yond Boeke (saxofoon, sambabal) en Gerda Baardman (djembé, bellenbeugel); Yond en Gerda namen ook de backing vocals voor hun rekening.

Beluister of download mijn karaokeversie van 'Tippeltown'

Bekijk en beluister de live-uitvoering in d'Bruynvis op YouTube

Andere filmpjes van de band, met vertalingen uit het Italiaans, Engels en Frans

Live-uitvoering van het Duitse nummer door Spider Murphy Gang

Huiskameruitvoering van het origineel door een enthousiaste Duitse jongeling
Copyright © 2007 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Liedjes
Terug naar mijn homepage