The Ballad of Lucy Jordan

Uitvoerende(n): Dr. Hook / Marianne Faithfull
Tekst: Shel Silverstein

Klik hier voor de volledige tekst || fragment (Dr. Hook) || fragment (Marianne Faithfull) || eigen coverversie

Het nummer 'The Ballad of Lucy Jordan' werd in 1975 geschreven door Shel Silverstein en op de plaat gezet door de populaire formatie Dr. Hook, die beroemd was geworden met enerzijds cabaretachtige liedjes als 'The Cover of Rolling Stone' en anderzijds smartlappen als 'Life Ain't Easy' en 'Sylvia's Mother'. De zeer veelzijdige Silverstein is behalve songwriter en componist ook dichter, kinderboekenschrijver, musicus en cartoonist.

Wereldbekend werd het nummer doordat Marianne Faithfull het in 1979 opnam voor haar enorm succesvolle comeback-elpee Broken English. Het nummer werd ook op single uitgebracht. De elpee markeerde de vliegende start van Faithfulls 'tweede carrière', nadat ze in de jaren '60 een aantal hits had gescoord, o.a. 'Summer Nights' en het mede door haar toenmalige vriend Mick Jagger geschreven 'As Tears Go By'. Toen het succes taande, raakte ze verslaafd en verdween ze uit de schijnwerpers, maar nadat ze was afgekickt maakte ze in '79 een verbijsterende comeback. Haar lage, rokerige, doorleefde stem is sindsdien haar handelsmerk gebleven.

Faithfulls interpretatie sluit naadloos aan bij de sfeer van het nummer, dat gaat over huisvrouw Lucy Jordan, met man en kinderen woonachtig in een lommerrijke buitenwijk. Op een dag dringt het tot haar door dat haar dromen altijd dromen zullen blijven. Ze kan de leegte van haar bestaan niet meer aan, klimt op het dak en wordt in een ziekenwagen afgevoerd. Heel sterk is het middelste couplet, waarin ze bedenkt wat ze allemaal zou kunnen gaan doen zonder dat het ook maar iemand op zou vallen of iets zou kunnen schelen: het huis een grote beurt geven, de bloemen anders rangschikken of naakt en luid schreeuwend door de uitgestorven straten van de buitenwijk rennen.

Ik ben al een liefhebber van dit nummer vanaf het moment halverwege de jaren '70 dat ik voor het eerst de versie van Dr. Hook hoorde. In het najaar van 2006 heb ik een eigen coverversie opgenomen, die al eerder te beluisteren was via de pagina Liedjes op deze site.


Copyright © 2007 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Terug naar de pagina 'Popnummers'