Onder de oppervlakte loert de twijfel

Titel: Hey there Delilah
Uitvoerende(n): Plain White T's
Tekst/muziek: Tom Higgenson

Klik hier voor de tekst || Beluister een fragment

Hey there Delilah is het nummer waarmee de groep Plain White T's in 2007 internationaal doorbrak. Het is een beetje een buitenbeentje in het oeuvre van de groep.

Het lied is een ballad over een langeafstandsliefde. De tekst verwoordt een boodschap van een man voor zijn geliefde in New York; het hele liedje is in feite een gesproken brief van hem aan haar.

Meteen in de eerste regels wordt al duidelijk dat niet alles is zoals ze het zich wensen. Hij vraagt hoe het in New York is, een plek waar hijzelf heel ver van verwijderd is. Hij zegt dat ze de mooiste vrouw van de wereld is en dat ze maar niet verdrietig moet zijn over de grote afstand tussen hen: als ze dit liedje draait is hij toch bij haar, zegt hij, en my voice is my disguise.

De vraag is natuurlijk: waarom heeft hij een disguise nodig, waarom kunnen ze niet gewoon bij elkaar zijn? Kennelijk is er iets niet goed.

In de coupletten en de doorwerking die volgen wordt er iets meer over de situatie onthuld. Ooit zullen we bij elkaar zijn, zegt hij, en zal ik de kost kunnen verdienen met mijn muziek. En tot die tijd zal onze intense verliefdheid ons er wel doorheen helpen. Laat onze vrienden ons maar uitlachen, zij hebben zoiets als deze liefde nog nooit meegemaakt dus ze weten niet waar ze het over hebben!

In het laatste couplet komt het dagelijks leven met zijn praktische problemen om de hoek kijken: doe maar goed je best op je opleiding, zegt hij, dan heb je over twee jaar je diploma en dan zal ik ondertussen wel rijk en beroemd zijn -- kan niet missen. Dan kunnen we doen wat we willen.

De crux is telkens weer: láter wordt alles mooi, nú maar even door de zure appel heen bijten.

Uit alles wordt duidelijk dat de toestand hoogst onzeker is en vast niet zo rooskleurig als de man in zijn verliefdheid hoopt. Dit is dan ook zeker geen vrolijk liefdesliedje; de ondertoon is droevig, tegen het moedeloze aan, ook door de summiere begeleiding en de manier waarop de tekst gezongen wordt. De liefde moet voortdurend in verheven bewoordingen worden bevestigd, maar onder de oppervlakte loert de twijfel.

Zoals gezegd, we zien alles vanuit zijn standpunt en krijgen nooit te horen hoe zij over de hele situatie denkt. Er is een gerede kans dat zij veel meer voor hem betekent dan hij voor haar. En precies dat is dan ook de biografische achtergrond van het nummer: Tom Higgenson, de zanger van de Plain White T's, schreef het nadat hij sportvrouw Delilah DiCrescenzo had ontmoet, maar de twee hebben nooit een liefdesrelatie gehad.

'Hey there Delilah' van de Plain White T's op YouTube
'Hey there Delilah' van de Plain White T's op Wikipedia (Engels)
Delilah DiCrescenzo op Wikipedia (Engels)


Copyright © 2017 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Terug naar de pagina 'Popnummers'