Recht naar de kroegen en de wijven

Tekst en muziek: Jaap van de Merwe

Klik hier voor de volledige tekst || Beluister een fragment (Adèle Bloemendaal) || Beluister onze versie uit 2012

Jaap van de Merwe (1924-1989) was een onvoorstelbaar productief liedjesschrijver en cabaretier wiens prachtige oeuvre anno 2012 grotendeels vergeten is. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werkte hij als journalist, in de jaren zestig stond hij als cabaretier op de planken. Hij werd geïnspireerd door het klassieke arbeidersstrijdlied en had zich onder meer ten doel gesteld de oude socialistische liederentraditie in de moderne tijd te laten voortleven. Zo schreef hij bijvoorbeeld een 'gemoderniseerde' versie van De Internationale, verwoord in typische jaren-zestig-'aksietaal'.

Van de tientallen liederen die hij schreef, zijn er enkele nog in kleine kring bekend. Daartoe behoren Pluizen in de wind (over de Jodenvervolging), Drie eskadrons huzaren (over de Duitse inval in 1940) en Een echte Hollander (over de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid).

Een ander lied dat nog enige bekendheid geniet, is Recht naar de kroegen en de wijven, bekend geworden in de uitvoering van Adèle Bloemendaal die nog op YouTube te vinden is. Het is een cynische visie op de eindbestemming van ieder geldbedrag, hoe groot of klein en op welke wijze verkregen dan ook. Een zwartgallige visie ook op het zinloze gekrabbel van 'Piet Snot', die zich kapotwerkt voor een paar luizige centen terwijl dieven en moordenaars het ervan nemen, typisch jaren zestig in de formuleringen.

In 2012 hebben Gerda Baardman en ik een eigen versie opgenomen. Gerda paste het arrangement aan voor deze 'huiskameruitvoering', ik zing de tekst en Gerda begeleidt mij op piano én heeft het laatste woord.

Website over leven en oeuvre van Jaap van de Merwe
'Recht naar...' door Adèle Bloemendaal op YouTube
Onze versie uit 2012


Copyright © 2012 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Terug naar de pagina 'Popnummers'