Rock and roll (I gave you the best years of my life)

Uitvoerende(n): Kevin Johnson, gecoverd door o.a. Mac Davis, Tom Jones en The Cats
Tekst: Kevin Johnson

Klik hier voor de volledige tekst || Beluister een fragment (Kevin Johnson) || Beluister een fragment (Cats)

Het hier te bespreken nummer is een klassieker uit het poprepertoire van begin jaren '70, die bovendien tegelijkertijd een bevestiging en een ontkenning is van zijn eigen inhoud. In het lied vertelt een gefrustreerde zanger in de ik-vorm zijn levensgeschiedenis. Hij heeft jarenlang liedjes geschreven en met bands getoerd, maar hij heeft het nét niet gemaakt.

De zanger begint met te vertellen hoe hij zijn eerste gitaar kocht, er apetrots mee thuiskwam en tegen zijn moeder zei dat hij een ster zou worden. Hij kocht alle platen van de Beatles, als ook het wat oudere repertoire -- Chuck Berry en andere ouwe rockers -- en speelde en zong alles noot voor noot en woord voor woord na. Na jarenlang liedjes schrijven in de achterkamer en spelen in de garage krijgt hij met zijn band enig succes in Amerika, en ze beginnen het idee te krijgen dat hun doorbraak aanstaande is.

Maar in het laatste couplet vinden we de ik-persoon gedesillusioneerd terug in Londen, waar hij het hoofd boven water probeert te houden door met een of ander bandje te zingen. Hij krijgt er wat met een vrouw die hem lijkt te begrijpen en hem ook het nodige zelfinzicht bijbrengt: She tried to help me understand I'd never be a star.

In de laatste refreinsequentie eindigt de zanger zijn verhaal iets positiever: ik heb dan wel nooit de magie van het grote succes gekend, zegt hij, maar ik dank God voor het weinige dat ik wél heb gekend.

In Nederland is het nummer vooral bekend in de coverversie van The Cats. Lang niet iedereen kent de schrijver van het nummer, de Australiër Kevin Johnson. Het schrijnende aan het lied is dat het een tamelijk waarheidsgetrouwe weergave is van Johnsons eigen carrière tot dan toe. Hij schreef het nummer in 1973 uit frustratie over het uitblijven van een grote doorbraak en het werd zijn enige echt grote hit, zodat hij in de popannalen als een van de vele one-hit wonders te boek staat. Maar terwijl het grote succes voor Johnson dus uitbleef, is hij er paradoxaal genoeg met dit lied over dat onderwerp toch in geslaagd aan de totale vergetelheid te ontsnappen. Het nummer is door tientallen artiesten gecoverd en de titel is een soort spreekwoord geworden, dat door iedereen kan worden aangehaald die de eerste jaren van zijn volwassen leven met hart en ziel aan iets heeft besteed en daar nu met gemengde gevoelens op terugkijkt.

Sommige artiesten die het nummer coverden, vonden de slotwoorden van het laatste couplet (I'd never be a star) te heftig en veranderden de tekst op dat punt. Onze eigen Cats spelen en zingen het origineel van Johnson nogal slaafs na, tot en met de gitaarloopjes en het doo-doo-doo-gedeelte na het tweede refrein, en ook het I'd never be a star nemen ze letterlijk over, hoewel zij over succes toch niet te klagen hadden -- zo weinig hits als Kevin Johnson had, zo veel hadden The Cats er.

'Rock and roll' gezongen door Kevin Johnson op YouTube
Kevin Johnson in de Engelse Wikipedia


Copyright © 2009 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>
Terug naar de pagina 'Popnummers'