Mein Testament: het lied als gedicht

Titel: Mein Testament
Uitvoerende(n): Reinhard Mey
Tekst en muziek: Reinhard Mey

Klik hier voor de Duitse tekst en mijn Nederlandse vertaling || Beluister een fragment

De Duitse zanger Reinhard Mey is in ons land ten onrechte voornamelijk bekend van twee liedjes: ten eerste het veel te vaak gedraaide Gute Nacht, Freunde (bepaald niet zijn sterkste nummer) en ten tweede Als de dag van toen, een gruwelijk slechte Nederlandse bewerking van zijn Duitse lied Wie vor Jahr und Tag. Maar Mey, die tot op heden optreedt, soms samen met mede-Liedermacher Konstantin Wecker en/of Hannes Wader, heeft talloze prachtige liederen en ballades geschreven. Van een van zijn teksten, Mein Testament, heb ik in 2007 een Nederlandse vertaling gemaakt.

Die vertaling heb ik gemaakt omdat ik de tekst goed genoeg vond om die aan de vergetelheid te ontrukken; de muziek van dit nummer is echter nogal saai en eentonig, en omdat de tekst behoorlijk lang is en alle coupletten op dat ene dreinmelodietje worden gezongen, doet dat enigszins af aan de tekst en de strekking. Vandaar dat ik dit lied dan maar gewoon heb vertaald alsof het een gedicht is.

In de tekst maakt een man de balans van zijn leven op voor het geval hij onverhoopt mocht overlijden. Hij bepaalt alvast wat er met zijn spullen moet gebeuren en spreekt zijn vriendin en zijn goede vrienden, maar ook zijn vijanden, rechtstreeks toe. Hij instrueert zijn vriendin onder meer om de lege kratten op het balkon terug te brengen naar de slijter en die al het statiegeld kwijt te schelden. Wat er nog aan drank in huis is, mag met gulle hand aan de vrienden worden geschonken -- in beide betekenissen.

Met alle spullen en nagelaten teksten mag zijn vriendin doen wat ze wil; ook krijgt ze de goede raad veel vrienden uit te nodigen en van het leven te genieten. Verder verkneukelt de ik-figuur zich alvast om de huichelaars die straks aan zijn graf moeten staan jammeren dat hij hun zo na stond. 'Van de doden niets dan goeds', nietwaar?

Tot slot zet hij zijn handtekening; alleen de datum blijft nog oningevuld. O ja, de tekst voor de grafsteen nog -- zo, klaar!

'Mein Testament' van Reinhard Mey op YouTube
De Duitse tekst en mijn Nederlandse vertaling


Copyright © 2007 Wim Scherpenisse <info@wimscherpenisse.nl>